De westelijke weide leeuwerik is genoemd naar zijn prachtige zanglied maar is in feite lid van de merelfamilie, Icteridae, niet de leeuwerikfamilie of de grasmusfamilie. Als de staatsvogel van verschillende westerse staten is dit een populaire en bekende zangvogel voor veel vogelaars, maar er zijn veel meer feiten te leren over de westelijke weide leeuwerik dan alleen zijn mooie lied.

Snelle feiten

  • Wetenschappelijke naam: Sturnella neglecta
  • Gemeenschappelijke naam: Westelijke Meadowlark, Meadowlark
  • Levensduur: 5-6 jaar
  • Grootte: 9-10 inch
  • Gewicht: 3 gram
  • Spanwijdte: 14-16 inch
  • Staat van instandhouding: Minste zorg

Western Meadowlark Identification

Het kleurrijke en krachtig gemarkeerde verenkleed van de western meadowlark is de sleutel tot zijn identificatie. Mannetjes en vrouwtjes lijken op elkaar met een zwaar gevlekt beige lichaam, dunne zwarte strepen op de vleugels, een gedurfde zwarte V-vormige slab op de borst en zwarte vlekken of strepen op de zijkanten. De keel, borst en buik zijn heldergeel en boven het oog is een kleine gele vlek te zien. Het hoofd heeft donkere strepen die contrasteren met een witte wenkbrauw en de grijze snavel is scherp taps en enigszins lang. De buitenste staartveren zijn wit en de poten en voeten zijn bleek.

Jonge westelijke weide-leeuweriken lijken op volwassenen, maar hun markeringen zijn mogelijk niet zo scherp en hun kleur kan over het algemeen doffer zijn.

Het kenmerkende zanglied van de western meadowlark is het gemakkelijkst herkenbare kenmerk. Een korte reeks gevarieerde toonhoogtes wordt herhaald met korte pauzes ertussen, en de vogels zingen vaak van zitstokken zoals palen, plantenstelen, draden en hekken, waardoor ze gemakkelijk te herkennen zijn voor visuele identificatie. Het nummer heeft een diep keelgeluid, hoewel de vogels ook “chip” en “chirp” -oproepen zullen gebruiken. Deze vogels zijn behoorlijk luid en zijn vaak te horen op verrassende afstanden.

Western Meadowlark vs. Eastern Meadowlark

Visueel lijken de westelijke weide leeuwerik en de oostelijke weide leeuwerik erg op elkaar, en slechts subtiele verschillen scheiden de twee soorten. Westelijke weide leeuweriken hebben een gele malar regio, terwijl oostelijke weide leeuweriken buff of witachtige malar strepen hebben. Westelijke weide-leeuweriken hebben ook lichtere staarten met dunnere blokkering, terwijl oostelijke weide-leeuweriken donkere centra hebben aan hun staarten en een dikkere blokkering vertonen op hun staartveren. Deze visuele aanwijzingen variëren en kunnen in het veld moeilijk te zien zijn, maar de vocale verschillen tussen de twee vogels zijn duidelijker. Zowel liedjes als oproepnotities verschillen, en vogelaars moeten op het gehoor vogelen oefenen in gebieden waar de reeksen van de twee soorten elkaar overlappen om zeker te zijn van een goede identificatie.

Western Meadowlark Habitat en distributie

Westelijke grasleeuweriken komen veel voor in het midden en westen van de Verenigde Staten en het bereik van de vogels strekt zich uit tot ver in het noorden, tot in het zuiden van Canada en het zuiden tot in Mexico. Westelijke weide leeuweriken zijn te vinden in het uiterste oosten van de westelijke helften van Texas, Oklahoma en Nebraska, en in hun noordelijke bereik strekken ze zich zelfs uit tot in het verre oosten tot Michigan en het zuiden van Ontario, hoewel de oosterse bevolking veel schaarser is. Deze vogels geven de voorkeur aan open grasland, weide, prairie en weiland, maar zijn ook te vinden in gecultiveerde velden en andere landelijke gebieden. Gebieden met kortere of middellange grassen hebben meer kans op westelijke weide-leeuweriken dan gebieden met hogere grassen.

Migratiepatroon

De meeste van deze vogels migreren niet en blijven het hele jaar door in hetzelfde bereik. In het noordelijke deel van het broedgebied van de westelijke weidepark, echter, inclusief vogels in de Dakotas, het noorden van Iowa, Wisconsin, Michigan, Minnesota, Montana en het zuiden van Canada, zullen de vogels seizoensgebonden migreren. In de winter breiden westelijke weideparken hun verspreidingsgebied iets verder naar het oosten uit en bestrijken ze ook heel Mexico, inclusief het schiereiland Baja.

Gedrag

Weideparken zijn solitaire vogels of kunnen in paren worden gevonden tijdens het broedseizoen, maar op andere momenten van het jaar kunnen ze kleine kuddes vormen, vooral in de late herfst en winter. Tijdens de vlucht vliegen deze vogels over het algemeen laag boven het gras met snelle vleugelslagen in plaats van neer te strijken of op grotere hoogten te vliegen.

Dieet en voeding

Westelijke weide leeuweriken zijn grotendeels insectenetend, maar eten ook een breed scala aan zaden en granen in de late zomer en herfst. Deze vogels foerageren op de grond, pikken en krabben om elke versnapering te vinden.

Nestelen

Westelijke grasleeuweriken zijn over het algemeen monogaam, maar paren niet voor het leven. De vrouwelijke partner bouwt haar nest op de grond, met een natuurlijke dip, depressie of zelfs een voetafdruk als basis en bekleedt het met gras en onkruid. Gras boven het nest kan ook aan elkaar worden geweven om schaduw en bescherming te creëren en om de broedplaats te verbergen.

Eieren en jong

Een paar westerse weideparken zal twee broeden van 3-6 eieren per jaar produceren. De ovaalvormige eieren zijn wit en zwaar gevlekt met bruine, roodbruine of paarsachtige stippen. Vrouwelijke vogels broeden de eieren 13-15 dagen uit, maar beide ouders zullen de jonge kuikens voeden tijdens de nestfase van 11-13 dagen totdat de jongen klaar zijn om het nest te verlaten.

Western Meadowlark Conservation

Hoewel deze vogels niet als bedreigd of bedreigd worden beschouwd, kan vernietiging van vlaktes en prairiehabitats hun populaties verminderen. Overbegrazing van weiden kan voedselbronnen verwijderen waarvan de weideparken afhankelijk zijn, en vroeg maaien van hooilanden kan de westelijke weideparknesten vernietigen. Veld- en weidebeheer dat rekening houdt met de behoeften van de vogels is essentieel om hun populaties te beschermen.

Tips voor Birders in de achtertuin

Westelijke weide-leeuweriken zijn geen gewone vogels in de achtertuin, maar bezoeken werven in landelijke, agrarische gebieden. Vogelaars kunnen hun achtertuin aantrekkelijker maken voor deze vogels door voldoende zitplekken, open ruimtes en graszaden te bieden. Grondvogelbaden kunnen ook helpen bij het aantrekken van westelijke weide-leeuweriken.

Hoe deze vogel te vinden

Omdat westelijke weideparken in de open lucht neerstrijken en luid zingen, zijn ze relatief gemakkelijk te vinden binnen hun bereik. Ze beginnen vroeg op de dag te zingen en dankzij hun gedurfde markeringen zijn ze zelfs van een afstand gemakkelijk te herkennen. Zoek naar deze vogels langs landelijke bermen of zit op de toppen van eenzame bomen, struiken of rotsen in borstelige velden.

Western Meadowlarks in cultuur

Vanwege hun wijdverspreide bereik, gemakkelijk herkenbare markeringen en betoverende liedjes, zijn westerse weideparken populair als staatsvogelsymbolen. In feite is de westelijke weide-leeuwerik de officiële staatsvogel van zes verschillende staten: Kansas, Montana, Nebraska, North Dakota, Oregon en Wyoming. Alleen de noordelijke kardinaal vertegenwoordigt symbolisch een groter aantal staten (zeven).

Ontdek meer soorten in deze familie

Veel verschillende kleurrijke en interessante vogels vormen de Icteridae vogelfamilie, inclusief merels, orioles, troepengroepen, oropendola’s en caciques. Bekende familieleden van de westelijke weide leeuwerik zijn onder meer:

  • Red-Winged Blackbird
  • Baltimore Oriole
  • Venezolaanse groep

Wil je nog meer leuke feiten en informatie over al je favoriete soorten leren? Bekijk onze andere profielen voor wilde vogels om nog veel meer vogels te ontdekken om van te genieten!